Reissupäivä


Otin jälkitarkastuksessa huomatun verenpaineen pysyvämmän nousun todellisena haasteena ja olen yrittänyt vaunutella kiihtyvällä tahdilla niskan sallimissa rajoissa. Viime viikolla kävin vaunuttelemassa sekä eurooppalaisella torilla Tampereella että Vähäjärvellä. Kun kunto kasvaa, paineet tippuvat taatusti.

Tiesittekö muuten, että verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai näitä korkeampi. Suurin osa kohonneesta verenpaineesta johtuu elintavoista, mutta syynä voi olla myös perinnöllinen taipumus. Syitä, joihin voi itse vaikuttaa, ovat:

  • Tupakointi
  • Lihavuus, etenkin vyötärölle kertyvä liikapaino. Yli 15 kiloa ylipainoisten keskuudessa kohonnut verenpaine on kolme kertaa yleisempää kuin normaalipainoisten keskuudessa.
  • Runsas suolan käyttö. Ruokasuola on natriumkloridia, jonka osista natrium vaikuttaa verenpaineeseen.
  • Lakritsituotteiden runsas käyttö.
  • Liikunnan vähäinen määrä
  • Tulehduskipulääkkeiden runsas käyttö
  • Hormonien käyttö (ehkäisypillerit, vaihdevuosien hormonihoito)
  • Alkoholin runsas käyttö
  • Stressi

Tämän verenpaineprobleeman innoittamana pyysin tosiaan mieheni mukaan kävelemään ja vaunuteltiin kolmisen kilometriä niskaystävällisesti eli meikäläinen hyvissä kengissä ja pehmeällä alustalla. Mies on muutenkin himoliikkuja mutta mun liikunnat ovat jääneet niskavamman jälkeen enemmänkin surkeiksi yrityksiksi. Kun ei nuo yläniskan revähtäneet ligamentit kestä juuri mitään liikuntaa, missä niskaan kohdistuu tärähdys, vetoa tai äkkinäisiä liikkeitä. Vesiurheilu kuten hydrobic ja vesikävely olisivat parhaita mutta arvatkaas, jaksanko lähteä Tampereen puolelle halliin etenkään nyt, kun on pirpanat? Onneksi kesäkämpillä on oma ranta, tosin vuoden 2008 treenaaminen riitti vähäksi aikaa.

Vesikävely oli tuolloin ainoa kuntoutusmuoto, jota sain harrastaa. Koska olo oli kauhea (en pysynyt kunnolla edes pystyssä saatika uskaltanut ajaa halliin autolla, kun kuuppa oli täysin sekaisin), neuvottelin kotini vieressä sijainneen hostellin uima-altaalle erityiskäyttöoikeudet ja poljin siellä aamuisin neljä kertaa viikossa n. 15 minuuttia kerrallaan. Paska homma, että allas sijaitsi kellarikerroksessa ja se lämmitettiin ainoastaan iltaisin. Viuhtominen kellarikerroksen jäisessä hallissa yksin hintaan 3-6 euroa kerta (riippuen respaan sattuneesta tädistä) oli todella syvältä, mutta eipä ollut vaihtoehtoa.

Tänään oli huomattavasti hauskempaa urheilua! Tässä kuvasaldoa tältä päivältä.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Ja tässä vastaavalta illalta. Lähdettiin raikkaan ilman perässä lätkähalliin katsomaan Suomi-sarjan peliä. Taisi toimia, koska unet olivat makoisat ja posket punaiset. Onneksi oli kypärähattu + normihattu ja huppu, koska musa oli liian lujalla. Vaikkei se unirauhaa häirinnyt, niin äitiä se häiritsi. Olis pitänyt olla kuulosuojaimet mukana pirpanoille. En sentään mennyt mikserikoppiin anelemaan ”voisko tota kannusmusaa (= räkäheviä) vähän pienentää”.

Ps. Huomatkaa Sofian hienot toppahousut. Kun 56-senttinen haalari ei mennyt enää haaroista, tein siitä huvin ja urheilun nimissä toppahousut ja huppuliivin. Lisäikää tuli 6 kuukautta. 😉

Mainokset
Tagged with: , ,
Kategoria(t): Arkista avautumista, Äitiydestä, Kaksosten arki, Kuvia elämästä, Sairastelu, Tien päällä ja reisussa, Tunteita ja tuoksuja
One comment on “Reissupäivä
  1. […] kehumissani Easywalker Duoissa on yksi vika. Kun kädet loppuvat kesken, vaunujen päälle on valitettavan helppo kasata kamaa. Ja […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tuplaäidin tervehdys!
Voiko yhteen elämään mahtua enempää tuplia: tuplatutkinnot tuplasti kesken, tuplataaperotytöt, tuplayrittäjyys, tuplaelämä ja tuplaniskavamma? Päärooleissa meidän perhe ja mun elämä, johon kuuluu vuonna 2011 syntyneet tuplatyttäret ja aviomies. Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan! - Päivi

Anna sähköpostiosoitteesi tilataksesi tämän blogin ja vastaanottaaksesi ilmoituksia uusista artikkeleista tässä blogissa sähköpostin välityksellä.

Liity 11 muun seuraajan joukkoon

Suosituimmat artikkelit & sivut
%d bloggers like this: