Liikkuvat nivelet ja lasten jumppauttaminen


Unohdin kysyä tänään kirurgilta, onko hänen mielestään lapsilla liikkuvat nivelet, joten pistin sähköpostia perään. Vastaus tulikin saman tien nyt iltasella ja oli tuttu: hänen mielestään kyllä on.

Toisin sanoen täytyy infota hoitajilla, että lapsen kanssa leikkiessä tapahtuvat niveliä venyttävät liikkeet eivät ole suositeltavia. Etenkin lonkkanivelet tuppaa lyöstymään, kun monilla on tapana vaistomaisesti hetkutella niitä ees-taas vaipan vaihdon yhteydessä, kirjoitti kirurgi, sekä nostaa lasta jaloista ilmaan. Paljon suositeltavampaa ja laittaa käsi pepun alle ja nostaa koko rangasta.

Sama homma kuulemma olkien kanssa. Minunkin nuoruudessani monissa neuvolassa saatettiin ohjeistaa, että vanhempi ottaa lapsen ollessa selällään häntä kiinni käsistä ja vetää niistä kevyesti ylöspäin. Tätä ei saisi tehdä, kun nivelet on löysät ja lihakset kehittymättömät. Vasta kun lapsi saa vedettyä kädet koukkuun lihasvoimalla, eikä aikuisen tarvitse häntä roikottaa, liike on jees. Mutta kun lihaksia ei ole, veto kohdistuu juuri olkapäihin, jotka ovat pienillä varsin kehittymättömät. Samoin isien suosima ”roikotan nilkoista” -hassuttelu ei sovi liikkuvaisille nivelille. Itsehän en käsitä mitään tuollaisen yliriehumisen sairaalloista ihailua. Lapsen keksii kyllä paljon muutakin tekemistä kuin riehua valtavalla voimalla ja energialla päivästä toiseen. Toki toisinaan se on aivan hauskaa. Täytyy muistaa infota kaikkia hoitajia näistä suosituksista. Olipa mukava saada omilla opeilleen ja näkemyksilleen taas hieman lisävahvistusta.

Mun taustan ja perimän tietäen kirurgi suositteli samaa mitä omat fysioterapeuttini, lasten viemistä monipuolisiin lihaksistoa ja kehonhallintaa monipuolisesta harjoittaviin harjoituksiin, joissa ei ole erityisen suuri riskejä loukkaantua. Näitä ovat mm. palloilulajit, yleisurheilu, talviurheilulajit, itsepuolustuslajit (poislukien täyskontakti) ja vesiurheilu jne.

Mutta esimerkiksi telinevoimistelu ja taitoluistelu taas lisäävät liikkuvuutta entisestään, mikä ei yleensä haittaa lapsena mutta alkaa vaivata aikuisuudessa, kun lihasvoima heikkenee jokatapauksessa. Äärimmät vauhtilajit ja erilaiset extremelajit ovat useimmille liikkuvanivelisille riskaabeleita, koska putoamiset, kaatumiset ja rysähdykset voivat tehdä pahempaa jälkeä kuin ei liikkuvanivelisillä.

Näillä mennään siis! 🙂

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized
3 comments on “Liikkuvat nivelet ja lasten jumppauttaminen
  1. Sanna sanoo:

    Pakko myöntää että mä en oo ajatellu tota pointtia, että nivelet on tosi löysät vauvoilla. Meinaan itse oon kyllä ”jumppaillut” vauvoja. En mitenkään rajusti, mutta ehkä ne ei ole ollut nivelien kannalta kuitenkaan ihan hyväksi!! Ja siis muutenkin sitä jumppailua näkee oikeestaan kaikissa vauvaperheissä. Pitäneepä jakaa tätä pointtia myös muille ystäville!!

    • onnipotkas sanoo:

      Kai tuohonkin on yhtä monta suositusta kuin lääkäriäkin eli yhtä oikeaa totuutta ei ole. 🙂 ja mä oonyliherkkä, kun tiedän, mitä siskolle ja äitille + mummuillekin on käynyt esim. kaatuessa. Aina huonoimmiten. Ja sama tietty pätee muhun itseeni myös. 😦

  2. […] kaksiosainen läppä (tavallisesti kolmeosainen), sikiöajalta sulkeutumattomat ohivirtauskanavat, ylilliikuva lonkka, mansikkaluomet… Onneks tyttö itse ei ole moksiskaan, ja äitikin ottaa Tays-käynnit […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tuplaäidin tervehdys!
Voiko yhteen elämään mahtua enempää tuplia: tuplatutkinnot tuplasti kesken, tuplataaperotytöt, tuplayrittäjyys, tuplaelämä ja tuplaniskavamma? Päärooleissa meidän perhe ja mun elämä, johon kuuluu vuonna 2011 syntyneet tuplatyttäret ja aviomies. Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan! - Päivi

Anna sähköpostiosoitteesi tilataksesi tämän blogin ja vastaanottaaksesi ilmoituksia uusista artikkeleista tässä blogissa sähköpostin välityksellä.

Liity 11 muun seuraajan joukkoon

%d bloggers like this: