Miten saada lapsi tuntemaan itsensä erityiseksi?


Pakko pistää jakoon…

9 tapaa saada lapsi tuntemaan itsensä erityiseksi

Laatuaika vanhempien kanssa on lapselle tärkeää.Elämme kiireisessä maailmassa täynnä juoksevia asioita, työtä, tapaamisia ja sosiaalisia tapahtumia. Moni vanhempi saattaa kokea huonoa omaatuntoa siitä, ettei aikaa riitä lapsille. Vanhemmat usein myös kokevat, että heidän pitää keksiä mitä erikoisempia tapoja näyttääkseen lapsilleen, heidän olevan tärkeitä ja rakastettuja.

Se, mikä tekee lapsen onnelliseksi saattaa kuitenkin yllättää vanhemmat. Lapsi ei tarvitse tuhansien eurojen syntymäpäiväjuhlia tai loisteliaita huvipuistoretkiä eikä puumajoja tai päivittäistä jäätelötötteröä.

Itseasiassa, voit saada lapsesi tuntemaan itsensä erityiseksi ja rakastetuksi hyvin yksinkertaisilla keinoilla. Amerikkalaisen perhevalmentaja Leigh Leverrierin mukaan lapset tuntevat itsensä erityisiksi silloin, kun heitä kunnioitetaan, kuunnellaan ja ymmärretään sekä kun heidät huomataan.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan lapsi ei tarvitse muuta kuin vanhemman huomiota, halailua, ja yhteistä leikkiä. Lapsen saavutusten kehuminen toimii sekin hyvin. Tässä muutamia yksinkertaisia, edullisia (tai ilmaisia) ja erityisen merkityksellisiä tapoja saada lapsesi tuntemaan itsensä sinulle tärkeäksi.

1. Luo pieni aamuhetki

Aamu määrää päivän tunnelman. Aamun ollessa täynnä riitoja, kiirettä tai valtataisteluita lapsi saattaa tuntea, että kaikki muut asiat menevät hänen edelleen.

Sen sijaan, että menettäisit kärsivällisyytesi aina aamuisin, anna lapselle täydellinen huomiosi muutamaksi minuutiksi. Yritä herättää lapsi vaikka paijaamalla tai naurattamalla. Pienen lapsen kanssa voi katsella myös vaikkapa aamun piirrettyjä hetken yhdessä. Viettäkää laatuaikaa 10 minuuttia joka aamu ennen kuin kenekään täytyy kiirehtiä mihinkään.

2. Halaa ja helli

Fyysinen kosketus on hyvin tärkeää, jotta lapsi tuntisi olevansa rakastettu ja yhteydessä vanhempaansa.

Käytä kiireen keskellä jokainen tarjolla oleva mahdollisuus lapsen koskettamiseen. Voit vaikka aina sopivassa välissä halata lasta, kutittaa häntä tai antaa lapsen pitää kiinni sormestasi. Pääasia, että olet lastasi lähellä.

Vaikka joskus saattaa tuntua haasteelliselta pysähtyä arjen kiireiden keskellä, on pieni yhteinen fyysinen hetki lapsen ja vanhemman välillä sen arvoista.

3. Keksi tarinoita

Lapset rakastavat huomion keskipisteenä olemista. Jos lapsi saa edes hetken olla tarinan sankari tai sankaritar, tulee tarinasta varmasti lempisatu.

Eräs äiti kirjoitti ylös lasten sanomisia ja tekemisiä näiden ollessa pieniä, jotta muistaisi heidän tultua teini-ikään miksi heitä rakastaa. Kuinka ollaankaan lapset eivät halunneet kuulla satukirjojen tarinoita, vaan pyysivät äitiään lukemaan joka ilta ”omia tarinoitaan”. Se sai heidät tuntemaan itsensä tärkeiksi.

4. Pyydä lapselta apua

On liiankin helppoa kohdella lasta lapsena ja tehdä kaikki hänen puolestaan. Lapsen osallistuminen päivittäisiin askareihin saa hänet kuitenkin tuntemaan itsensä tärkeäksi ja erityiseksi.

Lapsen voi antaa päättää silloin tällöin myös esimerkiksi siitä, mitä päivälliseksi syödään. Ota lapsi mukaan kauppaan valitsemaan ruokaostoksia ja anna hänen auttaa ruoan valmistuksessa ja pöydän kattamisessa.

5. Riko sääntöjä

Lapset rakastavat sääntöjen rikkomista. Voit siis kuvitella miten mukavaa on syödä vohveleita päivälliseksi tai valvoa illalla hieman pidempään ja katsoa elokuvaa äidin ja isän kanssa.

Jos joskus tuntuu, että työ-, koulu- tai tarhapäivän jälkeen koko perhe on huonolla tuulella ja riitelee joka asiasta, voitte vaikka lähteä ex-tempore jäätelö-ostoksille. Kiukkuisuus unohtuu varmasti.

6. Tee nukkumaanmenosta hauskaa

Nukkumaanmenoaika on täydellinen hetki pienelle yhteiselle hassuttelulle. Hampaiden pesun ja sadun jälkeen voitte vaikka jutustella hetken pimeässä asioista, joista lapsi haluaa puhua.

Voitte myös pitää yhteisen kylpyhetken, jos lapsi siitä pitää. Nukkuumaanmenosta voi tehdä hauskan esimerkiksi niin, että vanhemmat keinuttavat lasta käsistä ja jaloista ja lopuksi heittävät sänkyyn. Voit olla varma, että lapsi rakastaa tätä ja haluaa joutuisasti nukkumaan.

7. Heittäydy hölmöksi

Hölmöksi heittäytyminen on jotain, minkä lapset ymmärtävät hyvin ja mistä he nauttivat sydämensä pohjasta. Ei ole olemassa parempaa keinoa saada lapsen huomio, kuin heittäytyä sekopääksi. Lapsi saa tuntea vanhemman olevan hetken aikaa hänen maailmassaan aikuisten maailman sijaan.

Voit vaikka laulaa iltalaulun hassuilla sanoilla tai järjestää ”paras tukka”-kilpailun vaahtokylvyssä, jossa lapset saavat muokata vaahdolla itselleen hassut tukat.

Lasten näkökulmasta et voi koskaan järjestää liikaa erikoistapahtumia, niin kauan kun hän on keskipisteenä. Voitte vaikka viettää puolikkaita syntymäpäiväjuhlia puolikkaalla kakulla. Lahjat ja ilmapallot voi säästää oikeisiin juhliin, mutta onnittelulaulu on aina kiva laulaa.

8. Käytä sanoja

Vanhemmat usein kertovat tunteistaan lapselle sanomalla ”Minä rakastan sinua” tai ”Minä olen sinusta ylpeä”. Useat kasvatusasiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että Minä-sanan sijaan on parempi keskittyä Sinä-sanaan, jotta lapsi tuntee itsensä tärkeäksi.

Jos haluat kasvattaa lapsesi itsetuntoa, ei ole järkevää opettaa lasta olemaan liian huolissaan sinun ylpeydestäsi. Yritä keskittyä lapsen oman ylpeydentunteen kehittämiseen sanomalla esimerkiksi ”Sinä olet varmaan tosi ylpeä itsestäsi!”.

Toista positiivisia ajatuksia ja ideoita esimerkiksi sanomalla ”Sinä osaat tehdä sen ja minä autan” tai ”Ei haittaa vaikka sinulla kestää”.

Eräs hyvin toimiva tapa on antaa lasten kuunnella sivusta , kun heidän tekemisiään kehutaan ulkopuoliselle. Voit vaikka ruokapöydässä kertoa puolisollesi miten hienosti lapsi osasi hillitä kiukkunsa kaupassa tai soittaa ”salaa” vaikka isovanhemmille ja kehuskella lapsen tekemisillä, niin että hän on kuuloetäisyydellä.

9. Kiinnitä huomiota pikkuasioihin

Kaikesta huolimatta, kasvatusasiantuntijat ovat sitä mieltä, että kaikkein pienimmät ja yksinkertaisimmat asiat merkitsevät lapselle usein eniten.

Joistakin lapsista vanhemman antama hassu lempinimi on suuri rakkauden osoitus. Lapsille voi kirjoittaa myös kivoja viestejä lapulle ja jättää laput erilaisiin paikkoihin heidän löydettäväkseen.

Jopa se, että lapsesta käyttää kauniita sanoja, kuten rakas tai erityinen, saa hänet tuntemaan itsensä sellaiseksi. On ihana kuulla lapsen huutavan riemuissaan ”Minä, minä”, kun isä tai äiti kysyy ”Kuka on minun kulta?”.

Aiheesta kirjoitti WebMD ”Simple ways to make your child feel special”.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tuplaäidin tervehdys!
Voiko yhteen elämään mahtua enempää tuplia: tuplatutkinnot tuplasti kesken, tuplataaperotytöt, tuplayrittäjyys, tuplaelämä ja tuplaniskavamma? Päärooleissa meidän perhe ja mun elämä, johon kuuluu vuonna 2011 syntyneet tuplatyttäret ja aviomies. Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan! - Päivi

Anna sähköpostiosoitteesi tilataksesi tämän blogin ja vastaanottaaksesi ilmoituksia uusista artikkeleista tässä blogissa sähköpostin välityksellä.

Liity 11 muun seuraajan joukkoon

%d bloggers like this: